Zo ruim je in 30 minuten je kast op

Bij een nieuw jaar hoort een bak aan goede voornemens. Misschien heb je besloten om meer te gaan sporten (lees dan dit!), misschien wil je wel gezonder gaan eten (kijk dan even hier!) of heb je besloten dat je het wat kleding betreft helemaal anders gaat doen dit jaar? Bij een nieuw jaar hoort, wat ons betreft, ook een opgeruimde kledingkast.

Het wordt tijd om weg te gooien wat weg kan, te sorteren wat je houdt en in te schatten wat je écht nog mist. Dat klinkt als een hele opgave maar het is simpeler dan je denkt. Als je onderstaand stappenplan volgt, heb jij binnen no time een opgeruimde kledingkast vól met knappe kleding.

Muziek en vrienden

Je kast opruimen kan heel leuk zijn, mits je goed voorbereid bent. Zorg er dus voor dat je minstens één van je beste vriendinnen uitnodigt en dat je een killer playlist met je favoriete nummers hebt gemaakt. Het maakt het niet alleen gezelliger, de muziek zorgt ervoor dat je lekker in een flow raakt en je niet te veel af laat leiden door twijfelende gedachten (‘zal ik deze sweater houden of toch weg doen?’).

Organiseer

Verdeel alles in categorieën. Maak een stapel shirts, broeken, rokjes en jurkjes. Deze stapels ga je één voor één door en verdeel je opnieuw in drie stapels: houden, opslaan en weggooien. De items die je houdt, komen uiteindelijk weer in je kast. De items die je wilt opslaan (bijvoorbeeld zomer items die je niet gebruikt in de winter of andersom) stop je uiteindelijk in kledinghoezen of dozen en bewaar je op een droge plek en de items die je weg wilt doen, verdeel je uiteindelijk wéér in aparte categorieën. Daar over later meer…

Gooi. Dingen. Weg.

Je kast opruimen betekent niet dat je alles alleen maar keurig opvouwt. We willen ruimte zien! Wees kritisch en vraag jezelf constant af: ‘zou ik dit nu nog steeds kopen als ik het in de winkel zie hangen?’. Dat is een betere graadmeter dan of je iets wel of niet gedragen hebt het laatste jaar. Dat ene fan-tas-ti-sche jurkje, dat eigenlijk alleen geschikt is voor speciale gelegenheden hoef je namelijk echt niet weg te doen als je het niet vaak draagt. Doe verder alles weg dat duidelijk te groot of te klein is, de kans dat je dit nog een keer gaat dragen is zo klein dat het zonde is van je ruimte om het te bewaren.

Investeer in goede kastruimte

Nu je je kleding uitgezocht hebt, wil je natuurlijk dat het netjes blijft. Investeer daarom in goede opbergruimte. Zorg ervoor dat je genoeg plek hebt om items op te hangen en neer te leggen en bewaar accessoires en sieraden in speciale dozen of bakken. Zorg ervoor dat je makkelijk bij de kleding kunt, zodat je niet hele stapels omver moet trekken om het onderste topje te kunnen pakken.

Maak drie stapels

Verdeel de hele berg kleding waar je van af wilt in drie stapels: weggooien, doneren en verkopen. De écht oude rotzooi mag weg. Maar gooi het niet in de prullenbak. Kleding kan je namelijk net als glas en papier gewoon recyclen. Je kan al je kleding naar H&M brengen, zij recyclen de oude kleding. Of er nou vlekken in je trui zitten die er nooit meer uitgaan of er een enorme scheur in je jeans zit, bij H&M kunnen ze er nog heel veel mee doen. Bovendien krijg je per ingeleverde tas 10% korting op een item naar keuze.

Met de items die te groot of te klein zijn of die je gewoon niet meer draagt kan je aan iemand anders geven. One man’s trash is another woman’s treasure. 

De mooiste, duurdere items kun je proberen te verkopen. Heb je designeritems die je niet meer draagt? Breng deze bijvoorbeeld naar Salon Heleen Hülsmann. De overige items zet je op marktplaats of bewaar je voor de markt op Koningsdag.

Inventariseren wat je mist

Nu je ein-de-lijk overzicht hebt, is het een stuk makkelijker om in te schatten wat er nog mist. Heb je heel veel smaakmakers en weinig goede basics, dan is dit vast de reden waarom je nooit iets hebt om aan te trekken. Houd voor jezelf bij wat je nodig hebt om je outfit ’s ochtends compleet te maken en schrijf dit op. Zo maak je een soort boodschappenlijstje voor je opgeruimde kledingkast.

Helemaal netjes?
> Zo houd je je opgeruimde kledingkast ook echt opgeruimd

Kleding verkopen?
De online sites waar je je kleding kunt verkopen