Zo ruim je je huis ECHT op

We gaan deze zomer even opruimen. En dan hebben we het niet over sorteren en nieuwe dozen kopen om sh*t in weg te stoppen. Nee, we gaan dingen weggooien. En wij gaan je helpen, zodat je niet over twee weken of over een half jaar spijt hebt dat je die ene CD hebt weggegooid. Want hoe vaak heb jij al je oude magazines al verhuisd?

De spullen in je huis zoals borden zijn natuurlijk nodig, maar oud speelgoed, oude kleding, rondslingerend gereedschap of items met emotionele waarde zoals souvenirs of een oud concertkaartje.

We bewaren al deze dingen omdat we denken dat we deze spullen in de toekomst nodig hebben. Maar als je het nodig hebt, weet je het óf niet meer te vinden óf je koopt het opnieuw. Daarnaast kan het zijn dat je het zonde vindt om spullen, die eigenlijk gewoon nog goed zijn, weg te gooien. En ja, dat oude concertkaartje, waarom zou je deze nog bewaren? De herinnering heb je als het goed is altijd bij je.

Tijd om eens eerlijk tegen jezelf te zijn en dat kan met drie makkelijke vragen:

1. Recent – Wanneer was de laatste keer dat ik dit heb gebruikt?

2. Frequentie – Hoe vaak gebruik je het?

3. Aankoopkosten – Hoe moeilijk/duur is het om het opnieuw te kopen?

Als jij eenmaal je sh*t hebt weggegooid, heb je niet alleen meer ruimte. Mentaal heb je ook meer energie. Je stoort je niet meer aan de rondslingerende spullen en de uitpuilende laatjes. Je hoeft niet meer te zoeken of continu dozen aan de kant te schuiven. Je weet dat de troep er is en dat kost je energie. We gaan je helpen met bepalen wat weg mag.

Oude magazines

Ja, Pinterest staat er vol mee en ooh wat staat het toch fashionable al die VOGUE’s op een stapel. Maar serieus, je blijft ze keer op keer verhuizen. Het is absoluut niet het geval dat je OOIT nog zo’n magazine gaat lezen, het is puur decoratie. Or is it? Eigenlijk zijn het gewoon oude magazines die jij continu verplaatst van de ene plank naar de andere. Van de ene doos in de ander. Tijd om ze te doneren of te recyclen.

Bakjes

Wanneer je je kliekjes wil bewaren doe je deze in een bakje (heel goed). Maar inmiddels heb jij een kast vol met bakjes. Meestal omdat je die bakjes in bulk koopt. Je hebt een grote met daar een aantal kleintjes in, die je waarschijnlijk nooit gebruikt. Inmiddels zijn sommige kapot, sommige zonder deksel of sommige eigenlijk gewoon vies. Weg ermee. Je gebruikt er waarschijnlijk maar twee of drie (of je hebt zelfs een favoriet). De rest kan dus gewoon weg. Scheelt heel veel gedoe als je op zoek bent naar een bakje dat compleet is.

Oude kleding

Hier hebben we het echt al zo vaak over gehad. We gaan ervan uit dat jij dit allemaal onder controle hebt. Zo niet, Deze items mag je sowieso weggooien.

Gebroken meubels

Heel zonde dat die fijne stoel inmiddels een poot mist. Of je gaat hem nu (laten) maken, of je gooit hem gewoon weg. Want hoe lang staat je kapotte stoel al in de garage? Weg, weg, WEG. Bovendien, hoe leuk is het om een nieuwe stoel te kopen?

Aandenken

Ok. Wij zijn ook zo, het is misschien wel iets vrouwelijks. Maar kleine briefjes, verjaardagkaarten en simpele kleine cadeautjes die je ooit van je vrienden hebt gekregen mogen allemaal weg. Iets dat echt belangrijk is, mag je natuurlijk bewaren. Maar doe er dan iets mee. Plak het in een boek of bewaar het in een speciale memory box, die je om de zoveel tijd kan openen voor een trip down memory lane.

Bonnetjes en andere documenten

De meest recente bonnetjes mag je nog bewaren, maar de rest mag allemaal weg. Belastingaangifte is inmiddels volledig digitaal dus dit mag allemaal weg. Oud huurcontract van je vorige woning? Weg. Documenten van je vorige baan? Weg. Verzekeringsfolders? Weg.

CD’s en DVD’s

Heb je nog een CD-speler of een DVD-speler geïnstalleerd staan? Of luister jij al je muziek via Spotify? en series? Koop je die allemaal op DVD of kijk je die via Netflix? Precies. Het is toch ongeveer zo’n acht jaar geleden dat jij voor het laatst een CD hebt opgezet. Natuurlijk, ook dit heeft een emotionele waarde. Maar bekijk de CD’s en sla de nummers op in Spotify. Je favoriete films op DVD? Maak een lijst op je computer of voeg ze toe aan je profiel op IMDB. Zo vergeet jij de films echt niet meer.

Stop met het kopen van troep

Wil je voorkomen dat je huis over een half jaar weer volstaat? Denk dan voortaan goed na voordat je iets koopt. Zo’n stuk koraal staat echt superleuk in je huis, maar wat moet je er nou eigenlijk mee? En hoeveel spullen heb je inmiddels al staan die ‘superleuk’ zijn? Bij elkaar wordt het een grote rommel. Daarnaast is het ook verstandig om te investeren in kostbaardere spullen, die langer meegaan. Zo hoef je niet continu dingen weg te gooien en kan je langer doen met je spullen. Denk aan servies, pannen, een vloerkleed, stofzuiger, etc.

Aan de slag

Hebben we de opruimwoede opgewekt? Tijd om aan de slag te gaan. Muziekje aan en gaan. Waarschijnlijk is het even zoeken naar waar je moet beginnen, maar er is vast iets waar jij je al langer aan ergert, begin daar. Na een paar uur ben jij er waarschijnlijk helemaal klaar mee. De opruimwoede is gezakt en jij vindt dat je al een beloning hebt verdiend. Logisch. Maar als je echt wil dat je de rest opruimt, spreek dan met jezelf af dat je iedere dag 20 minuten opruimt (sh*t weggooit).

STOP!

Ga nou niet eerst naar de IKEA om dozen te kopen of een nieuwe kast voor extra opbergruimte. Het is de bedoeling dat je dingen weggooit. Vuilniszakken, die mag je gaan kopen want die ga je nodig hebben.