Zo scoor je designer pieces op de vrijmarkt

Op Koningsdag zijn we meestal bezig met 1. wat trekken we aan, 2. wat voor weer wordt het en 3. waar gaan we heen? Maar er is meer dan dat. Namelijk de vrijmarkt. De eerste plekken zijn al gereserveerd door de die hard verkopers. Met stoepkrijt hebben zij hun plekje al afgebakend.

Iedereen mag namelijk zijn spullen verkopen. Wat misschien allemaal lijkt op rommel (vandaar de naam rommelmarkt) heb je er af en toe goeie vondsten tussen zitten. Maar hoe scoor je nou de mooiste items? Wij hebben de vrijmarkt tips!

1. Locatie

Zo maar de stad in gaan zal een hele opgave zijn als je op zoek bent naar koopjes. Je kan zomaar rondlopen maar je kan ook van te voren even research doen op het internet. Kijk waar er allemaal marktjes zijn. Door te kijken in wat voor buurten de markt is kan je ook een inschatting maken wat je daar gaat vinden. Wijk met jonge gezinnen? Hier ga je veel kinderkleding vinden, speelgoed en dergelijke. Kijk dan liever in een wijk waar studenten wonen, daar ga je gegarandeerd kleding vinden. Geen behoefte aan tweedehands H&M? Kijk dan in de wat rijkere buurten.

2. Kom op tijd

Als je echt kans wil maken op die zeldzame designer items, ga dan vroeg, vroeger, op z’n vroegst. Het liefst loop jij al voorbij terwijl de verkopers nog aan het uitstallen zijn. Natuurlijk hoef je niet bij iedere kraam te gaan graaien. Vaak hangen de verkopers hun mooiste items aan de kraam. Hieraan kan je zien of het iets voor jou is.

3. Vraag naar merken

Koopjes jagen is een sport. Je bent op jacht en wil zaken doen. Hierbij is het handig om bij iedere kraam gewoon te vragen of ze merkkleding hebben. En zo ja, welke? Ze zijn hartstikke blij je te helpen, zij willen ten slotte allemaal van hun ‘rommel’ af.

4. Voel de stof

Voordat je het koopt, kijk dan eerst of de stof in goede conditie is. Tweedehands kleding kan nou eenmaal versleten zijn. Dit is zonde van je geld, want hoogstwaarschijnlijk zal het kledingstuk binnen de kortste keren niet meer draagbaar zijn. Check ook of alle pailletjes of kraaltjes er nog aan zitten. Neem de tijd en bekijk het item goed voordat je het gaat kopen.

5. Neem een grote tas mee

Neem de grootste tas die je hebt mee. Het is echt niet overdreven om goed voorbereid op pad te gaan. Als jij namelijk bovenstaande tips opvolgt ga jij gegarandeerd scoren. Neem desnoods nog een extra tas mee.

Hoe weet je nou of jouw designer-tas echt is?
> Hieraan kan je zien of het ’to good to be true’ is.

Wil je weten waar je vintage kleding kunt kopen?
Designer Vintage, waar vind je nou die topstukken?

Of ben je opzoek naar een vintage jeans?
4 tips om de perfecte vintage jeans te scoren!

 

PHOTO CREDITS: VIVIAN HOORN