15 gezonde etenswaren die eigenlijk niet gezond zijn

Je probeert op je eten te letten omdat je gaat voor een summer body. Maar vormt je droombody zich langzamer dan je had verwacht? Kijk dan eens kritisch naar wat je eet.

Er zijn namelijk zelfs dingen die door reclames en verpakkingen gezond lijken maar dit helemaal niet zijn. Je kunt daarom nog meer suikers binnen krijgen en dat zal op den duur een prachtige summer body zeker vertragen.. En dat wil je niet, toch?! Dit zijn 15 gezonde etenswaren die eigenlijk niet gezond zijn: 

1. Energierepen

Ondanks dat energierepen altijd worden gegeten omdat het een ‘healthy snack’ is, zijn ze dus eigenlijk heel slecht voor je. Er worden veel ingrediënten op de verpakking vermeld, maar uiteindelijk zit er gewoon heel veel suiker in.

2. Granola

In plaats van een boterham, zijn we granola gaan eten omdat gezegd werd dat dit gezonder was. Helaas blijkt dat er ook in granola veel suikers en vetten zitten die slecht voor je zijn. De gezondste keuze voor in de ochtend is toch alleen yoghurt..

3. Gedroogde vruchten

Ook in gedroogde vruchten zitten heel veel suikers waardoor het niet gezond meer is. Het beste is daarom om de vruchten zoals vijgen, pruimen en abrikozen vers te eten. Deze bevatten een stuk minder suiker en zijn net zo lekker. Misschien nog wel lekkerder.

4. Smoothies

In fruit zitten ook suikers en als je veel verschillende fruitsoorten met elkaar mengt, zit er uiteindelijk vooral veel suiker in een smoothie. En vooral de smoothies die je kant-en-klaar in de winkel kunt kopen zijn één bom suiker. Je kunt daarom beter zelf een smoothie maken met groenten zoals spinazie of komkommer. Lees hier het recept voor een lekkere groene smoothie voor vetverbranding.

5. Frozen Yoghurt

Je zult denken dat frozen yoghurt beter zal zijn dan gewoon ijs, maar dit is niet het geval. Ondanks dat het gemaakt is van yoghurt zitten er in bevroren yoghurt ook veel suikers. (Zo maak je zelf gezonde ijsjes.)

6. Kant-en-klare salades

Je kunt beter zelf je salade maken dan dat je hem kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Deze salades bevatten veel suikers om de salade lekkerder te maken. Helaas maakt dit de salade een stuk minder gezond. Koop daarom de sla los en haal daarbij ingrediënten die je erin wilt doen. (Recept: healthy lunch salades.)

7. Producten waar ‘minder vet’ opstaat

Minder vet betekent niet meteen gezonder. In deze producten worden in plaats van vetten, meer suikers toegevoegd. Hierdoor wordt het product eigenlijk nog slechter.

8. Sportdrank

Veel sportdranken bevatten meer dan 125 calorieën. Dit is veel en daarom is het beter om calorievrije sportdrank te kiezen of water. In sportdrank zitten natuurlijk wel belangrijke voedingsstoffen zoals zoals kalium en natrium die zorgen voor meer energie en uithoudingsvermogen.

9. Groentechips

Als het gemaakt is van groente moet het wel gezond zijn, toch? Dat is wat veel mensen denken maar helaas is dit niet zo. In het proces om groentechips te maken, gaan veel goede voedingsstoffen namelijk verloren. Daarnaast wordt er ook vaak nog zout aan de chips toegevoegd

10. Kant en klare soep

Je hebt geen zin of tijd om te koken en warmt daarom een soep op uit een blik of zak. Als je dacht dat dit een gezonde keuze is, moeten we je helaas teleurstellen. Aan kant en klare soepen is namelijk veel zout toegevoegd. Een teveel aan zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

11. Light frisdrank

Light frisdrank bevat weinig calorieën waardoor ze worden gezien als een gezondere variant. Maar de zoetstoffen in de frisdranken maken je lichaam in de war. Als je iets zoets eet, krijgen je hersenen namelijk een seintje om suikers te verwerken. Je lichaam bereid zich hier onnodig op voor omdat de suikers zijn vervangen door zoetstoffen. Ook zul je een verlangen houden naar meer zoetigheid.

12. Ontbijtkoek

Ontbijtkoek bevat minder suiker dan een stroopwafel maar nog steeds is het niet een van de gezondste keuzes. Ontbijtkoek bevat namelijk veel suikers én calorieën. Ben je dus op zoek naar een gezond tussendoortje, dan kun je beter voor iets anders kiezen.

13. Vitaminewater

De vitamine die zijn toegevoegd aan vitaminewater, zijn op een kunstmatige manier gemaakt. Ze bevatten niet de natuurlijke hulpstoffen waardoor ze niet goed worden opgenomen door je lichaam. Bovendien worden er vaak veel suikers toegevoegd aan de drank en deze wil je natuurlijk liever vermijden.

14. Light pindakaas

Op het lijstje van zogenaamd gezonde etenswaren staat ook de light pindakaas. De light variant bevat minder vet waardoor veel mensen denken dat hij gezonder is. Helaas zijn juist de gezonde vetten weggehaald en zijn daarvoor veel suikers in de plaats gekomen. Kies dus liever voor normale pindakaas of pindakaas die voor 100% uit pinda’s bestaat. Dan profiteer je in ieder geval van de goede voedingsstoffen.

15. Pure chocolade

De afgelopen tijd lazen we overal dat chocola met zoveel mogelijk cacao erg gezond is. Dat je het best kunt kiezen voor een reep met een zo hoog mogelijk cacaogehalte, klopt. Maar hoe puur ook, vrijwel alle chocoladerepen worden gemaakt van suiker en cacaoboter. Als je daar teveel van eet, is dit zeker niet gezond. Pas dus ook op bij pure chocolade.

Wist je dit?
Fabels over gezond eten

Zo hoef je je guilty pleasures helemaal te missen:
Onze favoriete comfort foods, maar dan gezonder!

Probeer deze ontbijtjes eens:
> Ontbijtjes die je ’s avonds maakt en ’s ochtends meeneemt