5 tips voor je eerste (halve) marathon

Op 1 januari besloten om toch maar meer te gaan sporten? Een betere motivatie dan trainen voor een marathon ga je niet vinden. Zo’n marathon rennen is een hele prestatie, maar het trainen daarvoor is nog veel knapper. Waar begin je? Waar moet je opletten? En hoe kan je je mentaal voorbereiden? Wij geven je de tips, uit eigen ervaring!

1. Voorbereiding

Wees realistisch. Het gaat je veel tijd kosten om te trainen voor een marathon. Je zou minstens twee keer per week moeten trainen. Kan jij op dit moment nog geen vijf kilometer rennen? Dan gaat het je niet lukken deze zomer nog een marathon te rennen.

Je hebt verschillende apps die je kunnen helpen bij het maken van een renschema. Gebruik bijvoorbeeld de MyAsics app. Hierin kan je aangeven wat je nu op dit moment kan rennen en wanneer je een marathon wil lopen. In deze app kan je ook aangeven hoe vaak en hoe hard je wil trainen per week. Zo kan je het schema precies aanpassen en kiezen wat het beste bij jou past.

Loop niet te hard van stapel. Volg de app en luister naar je lichaam. Als je last krijgt van je schenen of knieën blijf dan niet doorrennen. Zo heb je meer kans op blessures en kan je straks helemaal niet meer rennen.

2. Kleding

Goede kleding is prioriteit nummer één. Je wil geen blessures oplopen tijdens het trainen, je handen vol hebben tijdens de marathon of blaren krijgen na twee kilometer. Dus, wat heb je nodig? Speciale rensokken, een heuptasje en goede schoenen zijn absoluut geen overbodige luxe. Daarnaast wil je er ook wel fashionable bijlopen, toch?

Het is nu nog fris buiten, maar de meeste marathons vinden plaats rond de zomermaanden. Zorg dus dat je luchtige kleding draagt. Natuurlijk verschilt het per persoon wat prettig is om te rennen. Probeer daarom shirts, tops, lange broeken en korte broeken. Zo kom jij erachter wat voor jou het fijnste rent.

3. Trainen

Je hebt een schema en je kan niet wachten om aan de slag te gaan. In het begin boek je veel vooruitgang. Dit geeft je meer energie en hierdoor steeds meer zin om te gaan rennen. Je gaat sneller, gaat verder en je begint steeds meer spieren te kweken en vet te verbranden. Als je veel aan cardio doet, sla dan nooit krachttraining over.

Op een gegeven moment loop je een beetje vast. Je zit al een tijdje op hetzelfde niveau, komt niet echt verder meer en begint een beetje moe te worden van steeds weer hetzelfde rondje. Logisch om een keer ergens anders te gaan rennen maar uit gemak en wellicht tijdnood ren je steeds weer hetzelfde rondje.

Als het trainen een verplichting wordt, neem dan ook af en toe eens je rust. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Neem een week pauze, maximaal twee. Ga daarna weer aan de slag.

4. Oefenwedstrijd

Een wedstrijd of marathon rennen is een hele andere ervaring dan waarvoor jij hebt getraind. Het is daarom goed om voordat je een marathon gaat lopen eens mee te doen met een hardloopwedstrijd. Kies een hardloopwedstrijd van 10 of 15 km en kom erachter wat het beste voor jou werkt. Hierdoor bereid je je voor hoe het is om te rennen met mensen om je heen. Daarnaast is zo’n parcours door de stad op asfalt een hele andere ervaring dan een rondje in het park.

5. Geniet

De marathon uitlopen is al een hele prestatie. Als dit je eerste halve marathon is, is het al een hele overwinning als je hem uitloopt. Maak je dus niet te veel zorgen om de tijd en geniet van het moment.

Meer hardlooptips?
Hardloopschema voor beginners
ONCE AND FOR ALL: Val je meer af van cardio of krachttraining?
7 tips om sneller te worden met hardlopen

 

PHOTOCREDITS : FREDERIKAANDER