6 gewoontes die je nachtrust verstoren

Het is ochtend en je wordt weer gewekt door die stomme wekker. Het liefst snooze je de hele ochtend door, maar je moet er toch echt uit. Elke keer weer neem je jezelf voor om op tijd naar bed te gaan, helaas lukt vroeg slapen niet altijd. Zelfs niet als je er al vroeg in ligt en dat kan hierdoor komen:

Teveel op je telefoon
Dit weten we waarschijnlijk allemaal al. Voor het slapen check je nog even snel je Instagram. Het licht dat je telefoon afgeeft, al is het niet fel, zorgt ervoor dat je weinig melatonine aanmaakt, het stofje dat je slaperig maakt. Dit geldt ook voor de tv en je laptop.

Sporten
Sporten is gezond. Dat is duidelijk. Maar wist je ook dat je met alleen al 20 tot 30 minuten beweging per dag sneller in slaap valt? Wij niet! Daarnaast heb je ook twee type sporters: of je krijgt veel energie of je wordt een stuk relaxter. Het is goed voor je nachtrust om erachter te komen welk type jij bent, zodat je hier je dagritme op kan aanpassen.

Douchen voor het slapen
Rond 22.30 uur bereikt je lichaam zijn hoogste temperatuur en daarna begint het met afkoelen. Dat afkoel proces zorgt voor de aanmaak van melatonine, wat je dus slaperig maakt. Als je dit effect wilt vergroten kun je een hete douche nemen 90 minuten voordat je gaat slapen, waardoor je lichaam nog meer afkoelt en je sneller slaperig wordt. Vlak voor het slapengaan nog heet douchen verstoort dat proces juist en is daarom niet aan te raden.

Drinken voor het slapen
Dan hebben we het niet alleen over alcohol, maar ook over water, fris of thee. Natuurlijk is het belangrijk om veel water te drinken, maar dit kan er ook voor zorgen dat je ’s nachts vaak moet plassen. Dit verstoort je REM-slaap, waardoor je ’s ochtends vermoeid wakker wordt. Drink 1 uur voor het slapen gaan zo min mogelijk vocht en je zult heerlijk doorslapen.

Eten
Ook dit is vrij logisch, aangezien je maag wel 4 uur bezig is met het verwerken van eten. Probeer ’s avonds niet vlak voor het slapengaan te eten of neem kleine porties. Kan het niet anders? Ga dan voor volle granen en calcium, zoals een handje noten, (pinda)kaas, volkoren crackers of een banaan.

Uitslapen in het weekend
Eindelijk is het weekend kun je heerlijk uitslapen. Helaas is dit niet zo goed voor je bioritme. Je maakt je interne klok wakker en haalt hierdoor geen slaap in. Dus ook in het weekend is het goed om een bepaald ritme te hebben. Vergeet natuurlijk alsnog niet om ook te ontspannen en leuke dingen te doen. Uitslapen mag best, maar maak het niet té gek.

Enne, ben je benieuwd naar de tips voor een goede nachtrust? Klik dan hier!

Meer lezen over slapen?
> Waarom je nooit met een knot in moet slapen!
> Dit kan je beter niet eten voor het slapengaan
> Zo val je af tijdens het slapen