9 enge dingen die kunnen gebeuren als je te weinig slaapt

Voldoende slaap is hartstikke belangrijk. Het werd je vroeger waarschijnlijk vaak gezegd, maar eigenlijk kan het niet vaak genoeg gezegd worden. Hoewel het héél verleidelijk is om te binge-watchen op Netflix en je nachtrust uit te stellen, kan je het beter niet doen. Als je korte nachten slaapt, kan dit (best wel veel) vervelende problemen met zich mee brengen. Dit zijn dus de gevolgen van slaaptekort:

1. Not so happy

Je merkt het vast wel eens nadat je meerdere dagen achter elkaar slecht of weinig geslapen hebt (of misschien al na één nacht): je kan niet veel hebben en je hebt echt een kort lontje. Het is geen fabel dat je chagrijniger wordt van slaaptekort. Het zorgt voor verschillende negatieve emoties. Die wil je toch ook voorkomen?

2. Je komt aan

Meerdere wetenschappelijke studies bewezen dat slaaptekort ook zorgt voor overgewicht. Als je weinig slaapt, raken je hormonen in de war die bepalen of je vol zit en bepalen of je juist zin hebt in eten. Dit kan leiden tot de nodige vreetkicks. Als je genoeg slaapt kan je juist afvallen én je taille verkleinen, really. Daarnaast koppel je eten ook sneller aan je gevoelens als je weinig slaapt, dat leid weer tot emotionele eetbuien.

3. Je wordt sneller ziek

Volgens een studie zou je meer dan 6 uur per nacht moeten slapen om de kans op ziektes en diabetes te verkleinen. Slaap je wel vaak minder dan 6 uur per nacht? Dan loop je hier dus meer risico op, scary

4. Je wordt sneller verkouden

Ook last van een griepje of verkoudheid? Dat zou dus maar zo ook aan slaaptekort kunnen liggen. Om dat te voorkomen wil je dus ook meer slapen. En met dit shotje kan je trouwens ook de griep voorkomen!

5. Stress, stress, stress

Stress is super vervelend en kan je echt in de weg zitten. Als je ook maar één nachtje te weinig slaapt, maakt jouw lichaam het stresshormoon cortisol meer aan. Meer hoeven we je niet te zeggen toch.

6. Je krijgt een slechtere huid

Slaaptekort heeft veel effect op je huid: je krijgt sneller rimpels (ook door de stress), je krijgt sneller last van acne en puistjes en je huid wordt veel droger, je huid wordt namelijk tijdens je slaap ook gehydrateerd. More sleep means a better skin! 

7. Je kan je minder concentreren

Heb je na een nacht weinig slapen ook moeite met concentreren? Is zo gek nog niet, want je brein heeft minder tijd gehad om allerlei informatie te reorganiseren tijdens een korte nacht slaap. Dit kan je brein alleen doen in de ruststand. Je komt overdag dan minder snel met goede ideeën en je bent ook nog eens minder creatief en je reactievermogen vertraagt.

8. Bad choices

Ben je slecht in keuzes maken en twijfel je altijd over van alles? Slaaptekort verergert dit nog een beetje. Bij het maken van keuzes, moeten meerdere delen van je hersenen hard werken. Je hersenen werken maar op halve kracht als je weinig geslapen hebt en dat leid dus echt tot bad choices

9. Je houdt meer vetten vast

Minder dan 7 uur slaap zorgt er voor dat je vet-opslag wordt vergroot, je lichaam houdt meer vetten vast dan normaal en dat is ook niet zo voordelig voor een mooi lichaam.

Snacken voor het slapen gaan?
Kom sneller in slaap door deze lekkere snack!

Lees ook deze tips om sneller in slaap te vallen:
Zo slaap je als een roos

Fijn wakker worden?
Zo word je iedere ochtend flawless wakker

 

PHOTO CREDITS: LUISA.ACCORSI