Dit is waarom wijn goed voor je is!

We weten het allemaal: door regelmatig alcohol te drinken word je veel knapper. Daarnaast is het ook enorm goed voor je gezondheid. Oké, misschien allemaal niet helemaal waar maar het is wel érg gezellig. Maar hoe zit het dan met de berichten over dat ene glaasje rode wijn per dag dat zo goed voor je is?

Waarom wijn goed voor je is

Heb je ooit wel eens gehoord van de Franse paradox? De Fransen eten vrij veel verzadigd vet maar hebben relatief weinig hartkwalen. Dit komt door de hoge wijnconsumptie en dan met name aan het in rode wijn aanwezige polyfenol (anti-oxidant) resveratrol. Resveratrol activeert een groep enzymen die ons beschermt tegen veroudering, het werk dus als anti-aging middel. Daarnaast vermindert resveratrol het slechte cholesterol (LDL), verlaagt het de bloeddruk en werkt het preventief tegen kanker.

Resveratol komt voor in een aantal fruitsoorten, zoals rode druiven, bosbessen en cranberries. En daarom dus ook in rode wijn. Maar let wel: balans is zoals gewoonlijk ook hier de sleutel. Het gebruikelijke advies is één glas rode wijn per dag als vrouw en maximaal twee glazen als man. Natuurlijk is het hartstikke fijn om te weten dat er goede stoffen in rode wijn zitten (en het dus toch op één of andere manier zo is dat wijn goed voor je is), maar laten we niet vergeten dat alcohol ook mindere kanten heeft. Het kan je lever belasten, het levert veel calorieën en omdat het niet kan worden opgeslagen in het lichaam bemoeilijkt het je stofwisseling. Je lichaam houdt zich namelijk als eerste bezig met het afbreken van de alcohol, waardoor alle andere taken even on hold worden gezet. Met twee à drie glaasjes rode wijn per week heb je echt meer dan voldoende gehad. Wil je wel genieten van de effecten van resveratol dan kun je er voor kiezen deze in supplementvorm te nemen! Een soort van wijn in een tablet!