Waarom ‘clean eating’ het proberen waard is

Wil je niet per se afvallen maar je wel goed voelen? Voeding bepaalt voor een groot gedeelte hoe je je voelt. Clean eating is een goede manier om gezond te blijven, energieker te zijn en je beter in je vel te voelen. En nee, het heeft niets te maken met het schoonmaken van je eten.

Wat is clean eating?

Bij clean eating eet je alleen natuurlijke en onbewerkte voeding. Dit zijn verse producten zonder fabrieksmatige toevoegingen. Toevoegingen als suikers, kleurstoffen en geurstoffen zijn namelijk helemaal niet goed voor ons lichaam. Ze maken ons vaak moe en dik terwijl we dit niet eens door hebben. Deze stoffen wil je dus zoveel mogelijk proberen te vermijden.

De voordelen

Het schrappen van bewerkt voedsel heeft enorm veel voordelen. Het zorgt ervoor dat je van je suikerverslaving af komt en je krijgt meer energie en een betere nachtrust. Je kunt het ook in je uiterlijk terug zien. Zo worden huidkwalen verminderd en wordt je gebit schoner en witter.

Hoe werkt het?

Clean eating gaat er niet om hoeveel voedsel je binnenkrijgt maar om welke producten je eet. Je hoeft je dus niet aan een streng dieet te houden of jezelf uit te hongeren, integendeel. De basis van clean eating is heel erg simpel: je ‘mag’ geen bewerkte producten eten of drinken.

Tips

1. Als je clean eating eens wilt proberen, hebben we een aantal tips. De grootste valkuil is dat wij vaak denken dat iets gezond is, terwijl dat niet zo is. Zo zitten er vaak veel toevoegingen in bijvoorbeeld (drink)yoghurt, cruesli, saladedressings en kant-en-klare soepen. Keep that in mind.

2. Je hoort het vast vaker maar het is ontzettend belangrijk om genoeg te drinken. Kies in plaats van vruchtensappen voor water of thee. Als je koffie van houdt, kies dan voor verse of zwarte koffie. In andere soorten zitten vaak ongezonde toevoegingen en veel calorieën.

3. Ook is het goed om varkensvlees en rundvlees te vervangen voor kip of vis. Eet daarnaast natuurlijk veel groente en fruit. Het is beter om fruit te eten in plaats van te drinken in bijvoorbeeld een smoothie. Er gaan dan namelijk vezels verloren die je hongergevoel stillen.

Als je begint met clean eating, zou je je na een paar dagen al beter moeten voelen. Dat is het proberen waard, toch? En al probeer je het een paar dagen, doe je het een keer per week, alles is mooi meegenomen.

Wil je gezond leven maar toch pizza eten?
> Met deze gezonde leefstijl kan je vier keer per week pizza eten

Dit zijn gezondere versies van onze cheats:
> Onze favoriete comfort foods, maar dan gezonder!

Als je hier last van hebt, eet je misschien wel te weinig:
> Lukt het afvallen niet? Bij deze symptomen moet je dus meer eten