Zo kom je erachter of een haarkleur bij je past

Je kent het wel: NYE is on its way, een nieuw jaar ook, dus je wil een nieuwe hair look. En geef jezelf eens ongelijk… new year, new hair! Maar het is vaak één groot vraagteken welke kleuren je wél en niet staan. Een té donkere haarkleur in combi met een lichte huid kan ervoor zorgen dat je rondloopt met een bleek, spierwit weggetrokken gezicht. En of je daar heel gelukkig van gaat worden? Color expert Marriet Gakes (color director van Salon B) legt je haarfijn uit hoe het precies zit.

Bepaal welke haarkleur je wil

Het is slim om jezelf van te voren af te vragen welke haarkleur je zelf mooi vindt, want de kleur bepaald voor een groot gedeelte je look. Natuurlijk is het slim om voor een tint te kiezen die perfect bij je huidskleur past, maar er zijn geen glasharde feiten. Wel zijn er een paar handige tips en tricks om te bepalen welke kleur het beste bij je past!

De ondertoon van je huid

De kleur van je huid is zeker bepalend of een haarkleur je mooi staat (en deze kleur oogschaduw staat het mooiste bij je ogen). Check even of je huid een warme of koele ondertoon heeft. Warme tinten staan heel mooi bij een huid met een warme ondertoon en koele tinten doen het beter bij een koele ondertoon. Doe de sieraden-truc: als zilveren sieraden je mooier staan, dan ben je een koele kikker. Staat goud je juist beter? Dan ben je een very warm lady.

Blond

Blondes have more fun! Het is een kleur die we deze winter weer véél gaan zien omdat het direct voor een frisse uitstraling zorgt.

Tips

– Een warme goudblonde kleur staat heel mooi als je een warme ondertoon hebt (of als je wilt gaan voor een natural look). En een koele asblond tint doet het goed als je huid een koele ondertoon heeft.

– Hoewel asblond een geweldige kleur is, kost het veel tijd én geld om tot de juiste tint te komen (alle pigment wordt namelijk verwijdert uit je haar). Je zult regelmatig langs de kapper moeten voor een touch-up zodat de kleur mooi levendig blijft, want koele tinten worden na verloop van tijd weer ‘warm’.

– Een echte must voor asblonde lokken is een goede zilvershampoo en conditioner. De paarse pigmenten in de shampoo voorkomen zo’n lelijke gele gloed over je haar. Zonder deze twee ben je nergens;-).

– Voor alle salt-and-pepper-blondies: high- en/of lowlights houden je haar fris en levendig en geven je nét die boost die je kapsel nodig heeft. 

Bruin

Brunettes do it better… het is een haarkleur die veel vrouwen staat. Het is de ideale kleur wanneer je een natural brunette bent en geen zin hebt om je haar vaak te kleuren. Bruin haar is namelijk minder onderhoudsgevoelig want je uitgroei mag best gezien worden! Als je van blond naar donker gaat is het een iets ander verhaal. Dan zul je regelmatig moeten aankloppen bij de kapper om te voorkomen dat je lichte uitgroei grijs (yes, je leest het goed) lijkt (en zo verberg je je uitgroei het beste).

Tips

– Wil je liever iets voller haar? Kies dan voor high- en/of lowlights, zo creëer je meer diepte in je haar. High- en/of lowlights werken ook perfect als je van brunette wilt transformeren naar een blondie (of andersom) zodat je kunt zien of deze kleur je écht staat.

– Gebruik een goed product met een UV-beschermer zoals een beschermend serum. Het is voor brunettes namelijk het moeilijkst om je haar te beschermen tegen de zon.

– Voorkom dat een koele bruintint ‘warmer’ wordt door de zon. Bescherm je haar bijvoorbeeld met een verzorgend serum of een stylish fedora. Ook een goede shampoo en verzorgende conditioner zijn een must.

Zwart

Er zijn weinig vrouwen met pikzwart haar, vaak is het héél donkerbruin. Maar once you go black, you will never go back! Wanneer je als blondine naar zwart haar wil gaan, weet dan wel waar je aan begint want je haar ontkleuren is geen pretje (je komt tijdens het ontkleuren alle kleuren tegen).

Tips

– Als je van blond naar donker gaat dan zul je ook regelmatig de kapper moeten bezoeken, want van deze uitgroei ga je waarschijnlijk niet heel blij worden (een lichte uitgroei lijkt in donker haar vaak grijs).

– Wil je graag zwart haar maar vind je verven nogal heftig? Ga dan voor een uitwasbare kleur, deze wordt nogal eens vergeten maar werkt ook heel goed. 

– Kun je wel wat glans gebruiken? Kies dan voor een warme zwart tint (zoals zwart met een roodkleurige gloed). Warme kleuren zorgen voor meer glans, ze reflecteren daglicht namelijk beter dan alle koele tinten.

– Een lichte huid zal meer opvallen bij een donkere haarkleur, in dat geval kan een getinte dagcrème (of een beetje zon) natuurlijk geen kwaad

Rood

Rood is een pittige, uitgesproken kleur die er geen gras over laat groeien “Hello, ik zag jou van een afstand al zitten”. Als je hele schattige rode appelwangen hebt, waar je zelf minder blij mee bent, dan is rood niet aan te raden. De kleur van de liefde benadrukt dan juist alle redness in je gezicht.

Tips

– Heb je een huid met een koele ondertoon? Dan staat donkerrood je waanzinnig. En zachte oranjetinten doen het goed als je een bleke huid hebt.

– Je zult je kleur goed moeten onderhouden: als je voor een mooie felrode of koperachtige tint kiest, dan is het moeilijk om je kleur eenmaal zo te houden. Beide kleuren zijn pigmenten die slecht vasthouden en sneller vervagen in je haar.

– Gebruik altijd een kleurshampoo die je kleur versterkt want hoe vaker je je haar wast, hoe doffer de kleur wordt. Je kunt een beetje vals spelen door kleurmousse te gebruiken! Ideaal om je kleur binnen no-time levendig te maken.

– Loop je rond met een doffe haardos en kun je niet wachten totdat je haar weer gaat shinen? Kies dan voor een warme oranje tint. Deze kleur zorgt voor ma-xi-maal glanzend haar.

– Wil je je haar voor het eerst rood verven en er sowieso niet bij lopen als een bleekscheet? Kies dan voor een zachte oranjetint, of ga voor high- en/of lowlights.

P.S. Heb je heel fijn en futloos haar en wil je geen andere haarkleur? De ultieme tip: kleur je dan in je eigen haarkleur (really!). Het is de stylingtechniek om ervoor te zorgen dat stylingproducten meer grip op je haar krijgen.

READ NEXT
Zó kom je erachter of kort haar jou staat
5 haarkleurtrends voor aankomend najaar
Dun haar? Zo creëer je alsnog een volle bos!