De groente die we VEEL vaker zouden moeten eten

We proberen natuurlijk iedere dag braaf onze portie groente binnen te krijgen. Maar er is een soort dat echt voorrang zou moeten krijgen. Namelijk broccoli.

Wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over de plek waar de broccoli oorspronkelijk vandaan komt. Waarschijnlijk uit Italië of Turkije maar één ding is zeker: de groene broccoli is zo geïntegreerd in de Nederlandse keuken dat we deze super gezonde kool als oer-Hollands beschouwen.

Break Free Eat Broccoli!

Het eten van broccoli is één van onze favoriete super groente. Hij is gewoon in de supermarkt te koop, je kan er eindeloos mee variëren in verschillende gerechten en zelfs rauw verwerken in smoothies of een lekkere juice.

Eigenlijk moet broccoli zeker vier keer per week op je bord (of dan in ieder geval in je smoothie) liggen. En dat geldt vooral voor de dames. Broccoli zit namelijk boordevol DIM (Diindolylmethaan) dat is een stof die oestrogeen dominantie tegengaat.

Met de negatieve symptomen van een oestrogeendominantie zijn de meeste vrouwen helaas wel bekend:
• Onregelmatige menstruatie
• Vocht vasthouden
• Depressieve gevoelens en prikkelbaar
• PMS
• Gewichtstoename en vetopslag, vooral op billen en bovenbenen
Cellulite

DIM helpt je lichaam het overschot aan oestrogeen af te breken zodat er een uitgebalanceerde hormoonbalans ontstaat. Daarnaast zit broccoli boordevol vitamine, mineralen en anti-oxidanten. Alle b vitamines behalve b12, A, C & E en mangaan, kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer. Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar broccoli en er is aangetoond dat het eten van 350 gram broccoli het risico op kanker verlaagt (met name borstkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker).

Goed voor je ogen

Niet alleen wortels zijn goed voor je ogen, maar broccoli ook. De groente bevat verschillende stofjes die belangrijk zijn als het gaat om de gezondheid van je ogen. Dus geen nood als je niet van wortels houdt, want broccoli is ook een hele goede vervanger waar je stralende ogen van krijgt.

Verzorgde huid

Je zal misschien denken dat dit een fabeltje is, maar broccoli zorgt daadwerkelijk voor een mooie huid. De groente bevat veel vitamines, waaronder vitamine A. Deze vitamine helpt tegen huidveroudering en zorgt ook voor vernieuwing van het huidoppervlak. De groente bevat ook vitamine C. Dit beschermt je huid tegen irritaties en tegen verschillende (milde) huidaandoeningen.

Medicijn voor spierpijn

Ben je een echte fitgirl die vaak sport? Dan zal je waarschijnlijk regelmatig last hebben van spierpijn. Goed nieuws, want broccoli helpt spierpijn te voorkomen. Dit komt door het stofje kalium dat in de groente zit, want deze speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van pijn aan je spieren. Ook helpt deze stof bij een hoge bloeddruk. Het is dus een goed idee om voordat je gaat sporten een portie broccoli te eten.

Rijk aan vezels

Als je wilt afvallen mag broccoli zeker niet ontbreken aan je dieet. Er zitten veel vitamines in de groente, maar ook vezels. Het zorgt ervoor dat je echt een vol gevoel hebt na het eten en er zitten maar weinig calorieën in. Een perfecte groente dus voor wanneer je een paar kilo’s kwijt wilt.

Recepten

Gelukkig zijn er tal van heerlijke recepten met broccoli, één van onze favorieten is broccoli als bijgerecht: Super lekker, snel én makkelijk:

Broccoli met knoflook (bijgerecht)

Benodigdheden:
2 stronken broccoli
7 grote tenen knoflook
olijfolie
1 theelepel kurkuma

Zo maak je het:
Snijd de roosjes van de broccoli stronk. Gooi de stronken niet weg maar bewaar deze harde delen van de stengel voor in een juice! Stoom de roosjes broccoli gaar in ongeveer 4 min.  (liefst zo kort mogelijk)
. Pel ondertussen de knoflook en snijd hem in dunne schijfjes. Verhit wat  olijfolie in een pan en leg de knoflookschijfjes erin. Zet het vuur laag. Roerbak de knoflook tot hij goudgeel is. Voeg de kurkuma toe. Doe de broccoli in een schaal en breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Voeg de knoflook schijfjes toe, laat het even staan.

Voor de volgende dag kun je een heerlijk gezonde green juice maken:

Benodigdheden:
Een juicer
De broccoli stronken van de vorige dag
2 peren
½ komkommer
2 handen bladspinazie
1 limoen
Eventueel ijsblokjes voor in je glas.

Heb je geen juicer dan kan je ook alles in de blender stoppen. Behalve de limoen die moet je even uitpersen en zorg dat je de broccoli in kleine stukjes snijd. Voeg water toe om de massa het goed ‘blendbaar’ te maken.

READ NEXT
Op deze manieren zijn groentes wel écht lekker
Gezond eten zonder veel geld kwijt te zijn
Dit zijn de fouten die we maken bij het afvallen