Gezond toegeven aan je sugar cravings

Health Coach Cil Vermolen (van Your Health Coach) explains…

We kennen het allemaal: die kleine terrorist in je hoofd die constant zeurt om dat ene stukje chocolade of die zak chips. Die kleine terrorist is de stem van je sugar cravings (bastard!).

Het is helemaal niet erg om af en toe toe te geven aan je sugar cravings, zolang je je houdt aan de 80/20 regel (80% gezond eten, 20% zondigen). Je moet je cravings alleen wel een beetje in toom houden. Als je je cravings niet voedt zullen ze in de loop van de tijd waarschijnlijk steeds heftiger worden. Als je dan een keer een stukje chocolade neemt, dan verslind je waarschijnlijk meteen de hele reep en misschien volgt er ook nog een zak chips of een pak koekjes. Wees daarom lief voor jezelf en voedt bewust je sugar cravings. Maar hoe doe je dat?

Voor alle chocolade liefhebbers: werk veel met rauwe cacao. Doe dit bijvoorbeeld ’s ochtends door je smoothie of verwerk rauwe cacao nips door je yoghurt. Dit stilt niet alleen je honger naar chocolade, maar rauwe cacao bevat ook anti-oxidanten, het is zeer rijk aan magnesium en het bevat fenylethylamine en anandamide. Deze laatste twee zorgen voor een happy gevoel! Alsof dat nog niet genoeg is geeft rauwe cacao je energie, werkt het libido-verhogend en bloeddruk- en cholesterol verlagend. Hoera! Mijn favoriete recept met rauwe cacao is havermoutkoekjes met cacoa nips. Deze koekjes zijn helemaal vegan. Mag jij geen gluten eten? Dan kun je in plaats van havermout ook kiezen voor boekweitvlokken of glutenvrije havermout. Ben je een echte zoetekauw, eet dan voldoende koolhydraten in de vorm van fruit. Naast belangrijke vitaminen, mineralen en vezels bevat fruit suikers, precies in de juiste verhoudingen en vorm. Eet minimaal 2 stuks fruit per dag en je sugar cravings zullen sterk verminderen. Je kunt bijvoorbeeld twee stuks fruit in stukjes snijden en dit in een schaaltje mengen met kokosrasp. Je kunt eventueel ook nog cacao nips toevoegen! (Heb je zin in gezonde Lions? Bekijk het recept hier).

Recept voor havermoutkoekjes met rauwe cacao

Benodigdheden:

100 gram havermout

2 stuks bananen (over)rijp

35 gram amandelen, fijn gehakt

15 gram geraspte kokos

25 gram cacao nibs

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Prak de bananen en amandelen fijn. Doe de geprakte bananen in een kom en roer de havermout en kokosrasp er doorheen. Voeg nu de amandelen en cacao nips toe en meng alles goed. Maak er kleine dunne koekjes van, ongeveer 10 tot 12 stuks. Leg ze op de bakplaat en doe ze voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Smikkelen maar!

Heb jij minder last van sugar cravings, maar ben je verslaafd aan chips, friet of andere hartige snacks? Ga dan voor Kale chips (boerenkool chips) of frietjes van pastinaak. Super lekker en zo gemaakt:

Snij 3 pastinaken in dunne reepjes. Besprenkel ze met olijfolie, zeezout en zwarte peper. Leg ze op de bakplaat in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak ze goudbruin in ongeveer 30 minuten.

Eet smakelijk!

Liefs, Cil

P.S. Heb je behoefte aan nog meer gezonde snacks? Kijk dan snel naar dit receptje voor gezonde chocolade of deze gezonde snack-recepten!