Zo weet je of de make-up die je gebruikt over datum is

Ooit wel eens in je make-up tas gekeken en gedacht: “Goh, zou m’n oogschaduw eigenlijk nog wel goed zijn?” Nope, wij ook niet. Maar het gebruiken van make-up die z’n houdbaarheidsdatums is gepasseerd kan heel slecht zijn voor je huid. En in pukkeltjes, roodheid en mee-eters heeft natuurlijk niemand zin in. Dus zorg er niet alleen voor dat je huid iedere dag goed gereinigd wordt, maar ook dat je make-up stash opgeruimd opgeruimd en schoon blijft. Maar omdat dit een beetje tricky kan zijn hebben wij dit even voor je op een rijtje gezet. Want wist je bijvoorbeeld al dat je mascara na 3 maanden al over datum is?

Oogschaduw

Over datum na: 2 of 3 jaar.
Nu dat je een pro bent in het aanbrengen van oogschaduw moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je het niet over datum is. Als de kleur van de oogschaduw niet meer is wat het geweest is, dan is deze oud geworden. En als de oogschaduw niet meer goed blend is dat ook een teken.

Primer

Over datum na: 1 jaar.
Als het een matte primer is heb je misschien nog wat meer tijd. Voor alle andere soorten: throw them away! Je primer heeft dan al een jaar in een plastic verpakking gezeten en dit kan niet goed zijn voor je huid.

Make-up kwasten

Over datum na: Als de haartjes beginnen uit te vallen en je je kwasten niet meer schoon krijgt.
Vieze kwasten kunnen voor huidirritaties zorgen. Zorg dus dat je kwasten schoon zijn. Stop ze regelmatig in een sopje van milde shampoo en voor de snelle clean-up kun je een brush cleanser gebruiken. Krijg je ze met geen mogelijkheid meer schoon? Dan wordt het tijd om nieuwe kwasten aan te schaffen.

Crème of poeder foundation

Over datum na: 12 tot 18 maanden voor crème, 2 jaar voor poeder.
Net zoals andere crème producten kan je crème foundation na ongeveer een jaar wel weggooien, of als de kleur voor die tijd begint te veranderen. Bij poeder foundation is dit als er gewoonweg geen kleur meer vanaf komt.

Lipstick of lipgloss

Over datum na: 1 of 2 jaar voor lipstick, 18 maanden voor lipgloss.
Als de lipstick of lipgloss van textuur, geur of kleur begint te veranderen dan zijn dit allemaal big warnings dat deze over datum is.

Zonnebrand

Over datum na: 3 jaar.
Zonnebrand ouder dan 3 jaar of  een die over z’n houdbaarheidsdatum is werkt niet meer effectief. Als de zonnebrand bloot is gesteld aan extreem hoge temperaturen, of als de kleur van de substantie is veranderd is het een goed idee om hem niet meer te gebruiken.

Eyeliner, vloeibaar of in potloodvorm


Over datum na:
6 maanden voor vloeibare eyeliner en 2 jaar voor potloden.
Vloeibare eyeliner verzamelt over tijd een hoop bacteriën en is daarom na 6 maanden done. Good old potloden daarentegen hebben een langer leven, omdat je deze nog kunt slijpen. Als de punt daarvan wit of grijs wordt heeft die ook zijn beste tijd gehad.

Nagellak

Over datum na: 1 of 2 jaar.
Zodra een potje nagellak geopend is beginnen er ingrediënten te verdampen. Hierdoor wordt de nagellak dik en stroperig. Zodra dit gebeurt en de nagellak ook begint te klonteren dan is het beter om ‘m weg te gooien.

Mascara

Over datum na: maximaal 3 maanden.
Als de mascara begint uit te drogen of je ogen begint te irriteren is het echt zaak om deze weg te gooien. Dit omdat je makkelijk een onstoken oog kunt krijgen van mascara die over de datum is. Wat uit kan lopen in een serieuze infectie.

Concealer

Over datum na: 1 jaar
Concealer is meestal na 1 jaar over datum. Dit kan ook eerder zijn als de concealer droog begint te worden.

Parfum

Over datum na: 3 jaar
Hoewel parfum vaak uit veel alcohol bestaat en dus goed geconserveerd wordt, heeft het wel een houdbaarheid. Dus ruikt de parfum anders dan voorheen of is de kleur verander, dan is het time to toss. Zorg ervoor dat je parfum niet in de zon staat, want dit kan het proces versnellen.

Meer lezen over make-up?
> Hoe je toch make-up kan dragen tijdens het sporten
> Volgens make-up artists moet je dit nóóit doen voor je foundation aanbrengt!
> How to: wallen wegwerken met make-up