De koolhydraten die je met een gerust hart kunt eten

Koolhydraten zijn hartstikke goed voor je lichaam en zijn een belangrijke bron van energie. Laat je dus vooral niet gek maken door te stoppen met het eten van koolhydraten. Er zijn namelijk koolhydraten die wel hartstikke goed voor je zijn en die je lichaam zelfs nodig heeft om te kunnen functioneren.

Als je wilt afvallen wordt er vaak gezegd dat je direct moet stoppen met het eten van koolhydraten. Maar de koolhydraten die hiermee worden bedoeld zijn degenen die in snoep, chocola, koek enz. zitten. Gezonde koolhydraten zijn niet ’toegevoegd’ aan je voeding (in tegenstelling tot de slechte). Gezonde koolhydraten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en eiwitten. Dit zijn de koolhydraten waar je een vol gevoel van krijgt, omdat ze er lang over doen om te verteren.

Waarin zitten deze koolhydraten?

De gezonde koolhydraten vind je vooral in producten met veel eiwitten en vezels. Ze zitten in veel etenswaren, zoals (bijna) alle groenten, fruit, peulvruchten, volkoren pasta en bijvoorbeeld zoete aardappel. Deze producten geven je energie en zorgen ervoor dat je lichaam de juiste stoffen binnenkrijgt.

Je moet dus nooit alle koolhydraten schrappen als je wilt afvallen! Je dagelijkse inname van calorieën moet zelfs van 35 tot 65 procent uit koolhydraten bestaan. Hiermee bedoelen we dan wel de gezonde koolhydraten, maar af en toe een stukje chocola moet makkelijk kunnen natuurlijk. Wij hebben de koolhydraten op een rijtje gezet die je met een gerust hart kunt eten.

Groente

Groente is de sleutel naar een gezond leven. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen en dus hartstikke goed voor je! TIP: kies eens voor een recept met zoete aardappel!

Fruit

Fruit bestaat uit koolhydraten, eiwitten en heel weinig vet (behalve de avocado). Fruit bestaat ook uit suiker en daarom is het verstandig om niet meer dan twee stukken fruit te eten.

Havermout

Havermout kan je gewoon blijven eten. Havermoutpap is heerlijk voor in de ochtend en kun je lekker combineren met fruit. Je kunt ook veel verschillende gerechten maken van havermout, zoals pannenkoeken of havermout repen.

Bruine rijst

Ook wel zilvervliesrijst genoemd. Je kunt in plaats van witte rijst beter bruine rijst eten. Bruine rijst bevat namelijk veel meer voedingsvezels dan witte rijst.

Noten

Kies dan wel voor ongezouten noten. Noten zitten in de schijf van vijf en het is daarom goed om elke dag wat ongezouten noten te eten.

Aardappelen

Aardappelen zijn een bron van vezels en vitamines. Ze zorgen dus voor energie en zorgen voor een goede darmwerking. Daarnaast heb je veel verschillende soorten aardappelen. Kies daarom niet voor de gefrituurde of gebakken aardappelen met veel zout, maar ga voor de gekookte of gepofte aardappelen.

Bonen

Bruine bonen, kikkererwten, linzen of sojabonen. Alle bonen zijn eigenlijk wel goed! Maak hier bijvoorbeeld een heerlijke hummus spread van.

Volkoren brood

Hoe lekker die tosti’s ook zijn op wit brood. Volkoren brood is echt veel gezonder. De koolhydraten in volkoren brood worden ook nog eens minder snel afgebroken waardoor je minder snel honger hebt.

Volkoren pasta

Ook kun je beter kiezen voor volkoren pasta dan voor witte pasta. Je raakt hier gewoon sneller vol van en er zitten ook veel vezels in die goed voor je stoelgang zijn.

 

READ NEXT
Gezond eten zonder veel geld kwijt te zijn
Dit fruit kun je het beste eten in de ochtend

WIL JE MEER LEZEN OVER KOOLHYDRATEN?
Hoe zit het eigenlijk met koolhydraten?
Wat is beter: calorieën verbranden of vet verbranden?
Altijd honger? Met deze hacks niet meer!