Kun je niet slapen? Eet dan dit!

Je weet nu natuurlijk wat de beste tijd is om in slaap te vallen, en daar heb je je dan ook echt aan gehouden. Maar tóch lukt het je niet om op dat tijdstip in slaap te vallen. Net was je nog moe, maar nu je in bed ligt ben je weer klaar wakker.

Je hebt alles al geprobeerd en je weet echt niet meer wat je wél kan doen om in slaap te komen. Nou, voordat je stress krijgt, want dat is ook een van de redenen waarom je niet kan slapen, hebben we goed nieuws! Het blijkt zo te zijn dat als je een van deze voedingsmiddelen eet, je echt beter in slaap valt!

Je moeder heeft je altijd verteld dat je niet te veel moet eten voor het slapen gaan, toch? En dat klopt ook, maar sommige producten zorgen er juist voor dat je sneller in slaap valt en producten zoals koffie wekken je juist op. Maar wat moet je dan eten zodat je een heerlijke nachtrust krijgt?

Kersen

Dit is één van de weinige, natuurlijke, voedingsmiddelen die melatonine bevat. Melatonine is het stofje dat onze hersenen het seintje geeft dat het tijd wordt om ons klaar te maken voor de nacht (en dan bedoelen we natuurlijk slapen, niet feesten).

Verse kruiden

Je kunt een stuk beter slapen als je minder last hebt van spanningen. Er zijn etenswaren die de spanning in je lichaam weg kunnen nemen, zoals verse kruiden. Je kunt deze op een hele makkelijke manier in je eten verwerken doe blaadjes basilicum door je tomatensaus of drink bijvoorbeeld een kop verse muntthee.

Citroenmelisse

Dit plantje, dat ruikt naar citroen, verbetert de spijsvertering en vermindert de rusteloosheid. Een combinatie van deze twee eigenschappen laat je ’s nachts heerlijk slapen. Je kunt de blaadjes fijnhakken en toevoegen aan een heerlijke salade (zoals deze avocado-chicken salade) of je kunt er verse thee van zetten.

Noten

In noten zitten gezonde vetten die de serotonine level in je lichaam op pijl houden. Serotonine is onder andere nodig om je gelukkig te voelen en om je dag- en nachtritme op een positieve manier te beïnvloeden.

Banaan

Eet een banaan voor het slapengaan. Bananen bevatten namelijk melatonine en serotonine. Dat zijn stoffen die bekend staan om het feit dat ze het lichaam helpen om te slapen.

Amandelen

Amandelen bevatten stoffen die een kalmerend effect hebben voor het brein. Ook zit er veel magnesium in, die als spierverslapper werkt. Zo ben jij snel in dromenland te vinden!

Honing

Voeg een heel klein beetje honing toe in je thee voor je onder de wol kruipt. Honing stimuleert namelijk het brein om te stoppen met orexine te produceren, een stof die ons alert houdt. Sweet dreams!

Ontbijtgranen

Een ander voedingsmiddel dat veel vitamine B6 bevat zijn ontbijtgranen. Dus een lekker schaaltje magere kwark met ontbijtgranen zorgt ervoor dat je in de avond lekker kunt gaan slapen.

Magere eiwitten

Producten waar het stofje tryptofaan ook in voorkomt zijn voedingsmiddelen met magere eiwitten. Die vind je bijvoorbeeld terug in vis, eieren en bonen. Door deze later op de dag te eten zorg je ervoor dat je makkelijker in slaap valt en dat de kans kleiner is dat je midden in de nacht wakker wordt.

Jasmijn rijst

In deze rijstsoort zit het stofje tryptofaan, dat een slaapverwekkende werking heeft. Een bordje jasmijn rijst bij je avondeten zorgt er dus voor dat je, als het bedtijd is, snel vertrokken bent naar dromenland.

Kikkererwten

Ons lichaam maakt uit zichzelf ook melatonine aan. Dit wordt gestimuleerd door vitamine B6. En deze vitamine komt op zijn beurt weer voor in kikkererwten (en hier vind je een heerlijk recept voor hummus van avocado en kikkererwten).

 PHOTOCREDITS : MEDIACACHE